• +381 63 513 473
  • janja.futog@gmail.com

Dobrobit kupusa

Dobrobit kupusa

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.
Kupus predstavlja jednu od najkorišćenijih namirnica, jer ima:
– malu energetsku vrednost,
– visok sadržaj mineralnih materija (K, Mg, Ca, Fe, S)
– visok sadržaj vitamina (C, kompleks B vitamina-B1, B2,B3, B6, B12, provitamin A, U)
Bogat je biljnim vlaknima, ima malu količinu Na, povoljan odnos Ca i P

Kupus se odavno koristi ne samo kao hrana, već i kao lek u tradicionalnoj medicini. Iako su sve vrste kupusa dobre, treba znati da se npr. zeleni i crveni kupus razlikuju po vrsti i količini korisnih materija.
Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.

 

Sve vrste kupusa sadrže veliku količinu materija korisnih po zdravlje, kao što su polifenoli i glukozinolati. Jedno istraživanje, nedavno objavljeno u Asian Pacific Journal of Cancer Prevention utvrdilo je da “glavice kupusa predstavljaju važan izvor antioksidanasa i antiinflamatornih supstanci koje su povezane sa prevencijom hroničnih bolesti povezanih sa oksidativnim stresom, kao što su rak i srčana oboljenja”. Od svih vrsta kupusa koje su naučnici proučavali, najviše antioksidanasa ima crveni kupus, dok zeleni i kineski kupus (bok čoj) imaju najjača antiupalna svojstva. Ti rezultati ukazuju da korišćenje raznih vrsta kupusa u ishrani može da nam pomogne da unesemo maksimalnu količinu fitohemikalija.
Kupus može da doprinese i snižavanju nivoa glukoze u krvi. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu  Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine govori o proučavanju na životinjama, pri kojem je utvrđeno da su pacovi sa dijabetesom koji su hranjeni ekstraktom crvenog kupusa 60 dana imali smanjene nivoe šećera u krvi, popravljenu funkciju bubrega i brže su mršavili u poređenju sa kontrolnom grupom. Istraživači su to pripisali antioksidansnim i antihiperglikemičkim svojstvima kupusa, koja čak predstavljanju, po njihovim rečima, “potencijalni terapeutski izvor za lečenje dijabetesa”. Pored toga, kupus je značajan izvor biljnih vlakana, koja usporavaju apsorpciju šećera, pa time pomažu regulaciji nivoa šećera u krvi.
Svež kupus je sjajan izvor vitamina C i K. Ali, čak kuvan kupus je odličan izvor: pola šolje kuvanog kupusa sadrži skoro polovinu preporučene dnevne doze vitamina C, kao i celokupnu dnevnu dozu vitamina K. O važnosti vitamina C znaju već i deca, a što se tiče vitamina K, on igra značajnu ulogu u formiranju trombocita, kao i u metabolizmu kalcijuma, pa je značajan ne samo za zdravlje kostiju, već i za prevenciju arterioskleroze.
Što se tiče dijeta, kupus je gotovo idelna namirnica. Sadrži malo kalorija i malo šećera, ne sadrži masti, sadži veliku količinu biljnih vlakana i ima nizak glikemijski indeks. Slaže se sa mnogo drugih namirnica, pa se može dodavati u supe i razna kuvana jela.
Svež kupus je svakako odličan u obliku salate. Međutim, i dinstani kupus zadržava većinu hranljivih materija. Još je bolji kupus kuvan na pari.

Izvori:
www.ncbi.nlm.nih.gov
http://nutritiondata.self.com
www.whfoods.com