• +381 63 513 473
  • doojanja@eunet.rs

Kupus u ishrani

Kupus u ishrani

Još su stari Rimljani koristili kupus kao lek za različite rane, čireve i kožne bolesti.
  Kupus je ukusan ali i izuzetno zdrav.

U narodu su dobro poznata mnoga lekovita svojstva kupusa.

  1. mineralne materije ubrzavaju metabolizam ćelija i cirkulaciju krvi tako da smanjuje krvni pritisak i pojavu ateroskleroze.
  2. izuzetno dobar u prevenciji prehlade i gripa jer sadrži vitamin C, i kako se vitamin C kuvanjem  gubi, treba koristiti što više svežeg i kiselog kupusa.
  3. pojačava imunitet i antibaktericidno dejstvo
  4. sok od svežeg kupusa i rasol(sok od kiselog kupusa) čiste jetru od otrova.

Vitamini B grupe iz ovog povrća jačaju nerve i povećavaju otpornost na stres.

Kiseo kupus

  • sadrži i vitamin U, jedan od najređih, za koji se smatra da leči čireve, spoljne i unutrašnje, na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
  •  bogat je celulozom koja poboljšava probavu,
  •  deluje povoljno na zaceljivanje rana.
  • Manje je poznato da je kupus bogat kalcijumom, mineralom koji je važan za kosti i srce. Porcija od 200 gr kupusa sadrži istu količinu kalcijuma kao dve čaše mleka.

Kupus podstiče i detoksikaciju, budući da čisti creva.

Posna čorba od kiselog kupusa kuvana u rasolu

Sastojci

500 g kiselog kupusa

100 g svežih pečurki

2 glavice crnog luka

2 krompira

1 šargarepa

1 koren peršuna

3 lovorova lista

1 glavica belog luka

2 kašike suve koprive

6 zrna bibera

3 suve paprike

Priprema

1. U 1 l rasola skuvati kiseli kupus i sve sastojke sitno narezane dok ne omekšaju, a pri kraju kuvanja dodati suve paprike i beli luk.

2. Posoliti po ukusu.

2. Skuvanu čorbu zapržiti razmućenim brašnom u hladnoj vodi, sa ili bez aleve paprike.

SARME

Sastojci

Priprema

U mleveno meso dodamo sitno naseckanu pancetu, so, biber, vegetu, rižu, naseckani peršun, češnjak i luk.

Kiseli kupus malo prokuhamo da bi se lakše motao. Na uobičajni način zamotamo sarme.

Na maslinovom ulju zažutimo luk, dodamo češnjak, crvenu papriku, ribani kiseli kupus, sarme i suho meso. Dolijemo vode da prekrije sarme, posolimo, pobiberimo, dodamo koncentrat paradajza, vegetu i peršun. Ostavimo da se kuva na laganoj vatri.