Još su stari Rimljani koristili kupus kao lek za različite rane, čireve i kožne bolesti.
Kupus je ukusan ali i izuzetno zdrav.
U narodu su dobro poznata mnoga lekovita svojstva kupusa.
- mineralne materije ubrzavaju metabolizam ćelija i cirkulaciju krvi tako da smanjuje krvni pritisak i pojavu ateroskleroze.
- izuzetno dobar u prevenciji prehlade i gripa jer sadrži vitamin C, i kako se vitamin C kuvanjem gubi, treba koristiti što više svežeg i kiselog kupusa.
- pojačava imunitet i antibaktericidno dejstvo
- sok od svežeg kupusa i rasol(sok od kiselog kupusa) čiste jetru od otrova.
Vitamini B grupe iz ovog povrća jačaju nerve i povećavaju otpornost na stres.
Kiseo kupus
- sadrži i vitamin U, jedan od najređih, za koji se smatra da leči čireve, spoljne i unutrašnje, na želucu i dvanaestopalačnom crevu.
- bogat je celulozom koja poboljšava probavu,
- deluje povoljno na zaceljivanje rana.
- Manje je poznato da je kupus bogat kalcijumom, mineralom koji je važan za kosti i srce. Porcija od 200 gr kupusa sadrži istu količinu kalcijuma kao dve čaše mleka.
Kupus podstiče i detoksikaciju, budući da čisti creva.